20.12.2012 - 7.2.2013
תערוכה המבוססת על שני ספרי קומיקס: "סימני דרך" ו"ילדות", שנוצרו בעקבות שיתוף פעולה בין המוזיאון לקריקטורה בחולון וקרן קרב שבהם מתייחסים קריקטוריסטים מובילים לנושא משותף: זיכרונות ילדות והרחוב. התערוכה ניסתה לעקוב אחרי מחשבותיהם ופרשנויותיהם של האמנים כאשר התייחסו לנושאים אלו.
סימני דרך מציג סיפורי קומיקס שבמרכזם הרחוב כמייצג את פניה השונות של החברה הישראלית. הספר מהווה מעין פסיפס של סיפורי קומיקס השזורים זה בזה ואשר משקפים ומתארים באופן רגיש, פתוח וכנה הווי של מציאות חברתית בישראל המתרחשת ברחוב של כולנו. בספר יוכלו למצוא התלמידים פרשנויות שונות ומרחיבות למושג רחוב כמייצג את פניה השונות של החברה הישראלית.
אין זה סוד כי החברה הישראלית מתמודדת עם אתגרים חברתיים משמעותיים וכבדי משקל. אנו מאמינים כי האפשרות הטובה יותר להתמודדות נכונה עם אתגרים גדולים אלו היא דרך החינוך לפלורליזם, לפתיחות אל האחר, להכרה עמוקה של שורשינו המשפחתיים והקהילתיים ומתוך כך הכלה והבנה מושכלת ובוגרת של עובדת היותנו חברה רב תרבותית בה לכל קהילה ופרט זכות קיום בכבוד.
לרחובות בספר אין שם וקשה לזהותם ולמוצאם בישוב או עיר, אולי מפני שהם הרחובות כולם. ככאלו הם מהווים מרחב להתבוננות במרכיבים האנושיים שבהם ופותחים פתח לאינטימיות ולמפגש אמיתי וכנה עם בני האדם החיים איתנו, כאן לידינו, ברחובותינו . בספרים האלו נוכל למצוא גם את עצמנו....
הספר מכיל מקבץ סיפורי קומיקס ואיורים של מגוון יוצרים ישראליים מהמובילים בארץ בתחום הקריקטורה, הקומיקס והאיור: עמוס אלנבוגן, מיכל בוננו, נעמה בנזימן, אסף חנוכה, גיא מורד, נעם נדב, גלעד סליקטר, צחי פרבר ,שי צ'רקה, מישל קישקה, מאיה שלייפר. הספר נוצר והופק בפתחה של שנת הלימודים (תשע"ג) ע"י המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס בחולון וע"י "תכנית קרב למעורבות בחינוך". פיתוח הספר ועריכה: איריס ארגמן ואמנון זילבר.
לקריאת הסיפורים פיתחו את הקבצים על ידי לחיצה עליהם:
בחרנו לעסוק בנושא "ילדות" מכיוון שהילדות נוגעת בכולנו, היא חלק מהוויה שלנו.
הילדות קשורה ל"כאן ועכשיו" – למציאות הפשוטה (לכאורה) הסובבת את כולנו, היא קשורה אלינו כילדים ואל הילדים שלנו.
הילדות שלנו היא זיכרונות רחוקים, זיכרונות שאולי גם מתעתעים בנו, אולי אנו זוכרים ואולי גם קצת ממציאים.
הילדות של הילדים שלנו, של הילדים בבתי הספר מתרחשת כעת, היא כל הזמן נוצרת ומתהווה.
בספר "ילדות" פנינו למאיירים ואמני קומיקס לספר ולצייר סיפור מצויר, סיפור שהוא "אמיתי", סיפור שקרה להם באמת. ביקשנו מהם שלא לספר לנו סיפור דמיוני, פנטסטי אלא דווקא לנסות ולדלות מהזיכרון סיפור קטן מילדותם.
האם הם סיפרו סיפור אמיתי? האם קצת המציאו? קשה לענות על השאלה הזו מכיוון שכולנו קצת ממציאים וקצת משנים את זיכרון הילדות. לעיתים אנו נזכרים רק בדברים שאנו רוצים לזכור ו"שוכחים" זיכרונות לא נעימים אחרים.
הספר "ילדות" מאפשר לילדים הקוראים להתבונן בעיניים פקוחות על ילדותם המתהווה והנוצרת ברגעים אלו, להסתכל על הדברים הסובבים אותם, לדלות סיפורים מתוך המציאות הלכאורה אפרורית ושגרתית.
סיפורי הילדות מאפשרים לילדים הקוראים לספר סיפור פשוט, סיפור הנוגע בכאן ועכשיו, סיפור שאינו דמיוני על מפלצות, דרקונים ופיות.
הספר "ילדות" מבטא את היכולת של כולנו לספר סיפור מרתק על החיים שלנו.