"כאשר מתמקדים ביש - היש גדל"
הלן קלר, סופרת ופעילה חברתית אמריקאית.
ExtrAbility הינה גישה המוסיפה נדבך חשוב לפיתוח תרבות של שילוב ושותפות. תפישת ExtrAbility מעוגנת בשינוי נקודת המבט של האדם עם מוגבלות ושל החברה על האדם. הדרך להובלת שינוי תודעתי ומערכתי עוברת דרך תפישת ה- ExtrAbility, מושג המאפשר להסתכל על האנשים עם מוגבלות על פי היכולות המיוחדת שהתפתחו עקב חיים בסביבה לא מותאמת. יכולות אילו מהוות יתרון וערך מקצועי ואנושי מוסף. נגזר מכך שבכל אדם עם מוגבלות, ישנה תכונה מיוחדת שהוא יכול להביא לעולם, ושהחברה צריכה לאפשר לה להתגלות באופן שמוקיר, מכיר ומתגמל את האדם עם מוגבלות בזכות הערך המוסף שהוא מביא לטובת הכלל.
תפיסת השילוב במכללה התחילה מהשאלה כיצד להכשיר אנשי חינוך שיחוו את השילוב בעצמם כחלק מההכשרה בכדי שיוכלו לשלב ילדים בצורה נכונה ויצרית קורסים משולבים שבהם לומדים ביחד על שינוי חברתי סטודנטים לחינוך ופעילים חברתיים עם מוגבלות.
במהלך השנים תפסית השילוב התעמקה והתרחבה לתפיסה של "משילוב לשותפות", משמע- על מנת לחולל שינוי עלינו להכשיר אנים עם מוגבלות כאנשי חינוך ולעול לשם פיתוח הכשרה ותעסוקה ויצירת תקנים רגילים להעסקתם כמניין במסגרות החינוך בארץ.
הכל התחיל בשנת 2006 כאשר שאלנו את עצמנו: כיצד להכשיר אנשי חינוך שיחוו את השילוב בעצמם כחלק מההכשרה, התנסות שתאפשר להם לשלב ילדים בצורה נכונה. יישום תפיסה זו מתחיל משילוב מרצים עם מוגבלות כחלק מסגל ההוראה במכללה, ממשיך בקורסים המשלבים למידת עמיתים של סטודנטים לחינוך ביחד עם סטודנטים עם מוגבלות. קורסים אילו היוו בסיס ליוזמות לשינוי חברתי בתחום המוגבלות, אחת היוזמות הייתה להכשיר אנשים עם מוגבלות כאנשי חינוך.
יישום התפיסה במכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין, הוביל בשנת 2016 לפיתוח תוכנית הכשרה ותעסוקה לסייעות עם מוגבלות ויכולות נוספות בגני ילדים בירושלים.
משנת 2019 המכללה שותפה לכנ בילאומי בנושא ה Extrability עם אוניברסיטת אורל ועמותת White Cane ובשנת 2021 הכנס הבינלאומי התקיים במכללת דוד ילין.
בשנת 2022, הורחבה תוכנית ההכשרה והתעסוקה לבתי ספר במודיעין ושדרות בשיתוף עם עמותת גוונים ועמותת מיוחדים בחינוך.
בשנת תשפ"ד ייפתח המחזור החמישי של התוכנית, עם הרחבת התוכניות לרשויות ועיריות נוספות.
תוכנית לשילוב סייעות עם מוגבלות כסייעת שניה בגני ילדים ובתי ספר מאפשר מפגש בלתי אמצעי בין מבוגר עם מוגבלות לילד רך בשנים, מפגש יומיומי בגיל הרך, המעצב ומשפיע את הילד לשארית חייו, ויוצר סביבה נורמטיבית שבה אנשים עם מוגבלות מהווים חלק טבעי מחייו וסביבתו.
אנו שואפים ליצור מציאות שבה אנשים עם מוגבלות שותפים כאנשי חינוך באקדמיה, בבתי הספר ובגני הילדים בכל הארץ. שותפות המבוססת על יצירת חברה מגוונת שמאפשרת לחבר ולהתחבר מתוך הערך המוסף האישי והמקצועי של כל חבר בקהילה.
החל משנת 2019 מתקיים מדי שנה כנס בינ"ל של Extrabilty בשיתוף עם אוניברסיטת Ural ועמותת WhiteCane.
בשנת 2021 הנס התקיים במכללת דוד ילין והתפרש על פני שלושה ימים עם מפגשים פרונטליים ומפגשים בזום.
בשנת 2023 התקיים במכללה מפגש שנתי במסגרת הכנס – הכשרה ותעסוקה בחינוך לאור תפיסת ה- extrAbility.