כל מחקר שנערך בהשתתפות של בני אדם מחייב אישור של ועדת האתיקה המוסדית.
מקרים שנערכים במערכת החינוך מחייבים גם אישור של לשכת המדען הראשי.
הצגה של אישור תקף מטעם ועדת האתיקה המוסדית מהווה תנאי לקבלת מאמרים לפרסום ברוב כתבי העת וקרנות המחקר.
יש לפנות לוועדת האתיקה המכללתית מראש, לפני ביצוע המחקר, ולהמתין לאישורה לפני התחלת איסוף הנתונים. ועדת האתיקה תבחן את ההצעה ותשיב לחוקרים תשובה ראשונית – בתוך שבוע מיום הפנייה (למעט חגים וחופשות). קישורים למסמכים הנדרשים לשם הגשת בקשה לוועדת האתיקה מופיעים בתחתית העמוד.
אישור ועדת האתיקה לגבי מחקרים המבוצעים ע"י סטודנטים – מנחי עבודות הגמר יגישו בקשה באופן מרוכז עבור כל המונחים שלהם באתר של לשכת המדען הראשי של משרד החינוך.
הוועדה יכולה לאשר את המחקרים המוגשים לה, לדרוש שייערכו בהם שינויים כתנאי לאישור וכן להחליט שאינה מאשרת אותם.
במקרים שבהם הוועדה דוחה מחקר שהוצע, יהיה עליה לפרט את הנימוקים לכך בכתב.
אם הוועדה החליטה שלא לאשר את המחקר, זכאי/ת החוקר/ת הראשי/ת לערער על ההחלטה בפני מליאת הוועדה, בצירוף מכתב המפרט את נימוקי הערר. הוועדה תדון בשנית בבקשה והחלטה תימסר בכתב לחוקרים בתוך שלושים ימי עבודה מיום הגשת הערר. החלטה זו תהיה סופית ומחייבת.
אישור ועדת האתיקה אינו תקף בכל מקרה שהמחקר נוגד את הוראות החוק, ובכלל זה את הוראותיו של המדען הראשי במשרד החינוך.
ועדת האתיקה אינה מהווה תחליף לוועדת הלסינקי למחקרים רפואיים או למחקרים שיש בהם מגע פיזי עם בעלי חיים או בני אדם. בכל מחקר מן הסוגים המפורטים בסעיף זה יש לפעול לקבלת האישורים המתאימים מוועדת הלסינקי במוסד שבו מתבצע המחקר.
החוקרים יצרפו לבקשה לאישור אתי של המחקר את המסמכים שלהלן:
העקרונות המפורטים בסעיף זה מדגישים את הנקודות המרכזיות שעל החוקרים לשקול בעת התכנון, הביצוע והפרסום של מחקרים. עקרונות אלה אינם מחליפים את הצורך בקריאת ההנחיות בחוזר המנכ"ל של משרד החינוך ובמסמכים הנוספים המפורטים למטה.
בהליך תכנון המחקר וביצועו יש להקפיד על שמירת הכבוד, הרווחה והבטיחות של המשתתפים. זהות המשתתפים לא תיחשף בכל שלב שהוא במחקר אלא בהסכמתם המפורשת שתינתן בכתב.
יש לבחון בשלב תכנון המחקר את הסיכונים האפשריים למשתתפים, ולנקוט בצעדים שימנעו אותם.
אנשים ישתתפו במחקר רק לאחר שהביעו הסכמה מדעת ומראש.
הסכמה מדעת תינתן לאחר שיובהרו למשתתפים באופן ברור מטרות המחקר, מהלכו, התועלת הצפויה מהמחקר והסיכונים הכרוכים בהשתתפות בו. המשתתפים יתנו את הסכמתם בכתב.
לא יופעל על אדם לחץ ישיר או עקיף להשתתף במחקר.
אין לגייס משתתפים למחקר כשיש יחסי מרות בינם לבין החוקרים. ההנחיה כוללת סטודנטים ותלמידים של החוקרים.
סטודנטים שמבצעים מחקרי פעולה לשם שיפור ההוראה שלהם פטורים מהנחיה זו, ובלבד שהמחקר לא יתפרסם לאחר מכן בפרסום אקדמי.
כל משתתף רשאי לסרב להשתתף במחקר ו/או להפסיק את השתתפותו בכל עת. על החוקרים לציין במפורש בפני המשתתפים כי שמורה בידם הזכות להפסיק את השתתפותם בכל עת מבלי להיפגע.
קטינים או בעלי מוגבלות שאינם מסוגלים לתת הסכמה בכתב מדעת ומראש ישתתפו במחקר רק לאחר הסכמה מדעת מראש של האפוטרופוסים החוקיים שלהם (בדרך כלל ההורים). בנוסף, יש להסביר להם בעל פה את מטרותיו של המחקר, ולהבהיר להם כי הם זכאים להפסיק את השתתפותם בכל עת.
במחקרים שיש בהם דרישה מתודולוגית המצריכה הסוואה זמנית של מטרת המחקר האמיתית רשאים החוקרים, באישור ועדת האתיקה, לספק מידע חלקי בלבד ולדחות את מתן ההסבר המלא על מטרות המחקר עד לתום הניסוי או תוכנית ההתערבות. לאחר מכן על החוקרים למסור למשתתפים מידע מלא על המחקר.
ההשתתפות במחקר היא בהתנדבות, והמשתתפים לא יקבלו עליה תגמול כספי. ניתן יהיה לתת שי סמלי וצנוע. אם יינתן שי, יש לציין זאת בבקשה לאישור האתי של המחקר במקום המיועד לכך.
במחקרים אנתרופולוגיים או אתנוגרפיים שבהם אין אפשרות לקבל הסכמה מדעת מכל המשתתפים, יש לעדכן אותם במידת האפשר על קיומו של המחקר ובכל מקרה – כאשר לא ניתן ליידע או לקבל הסכמה מדעת - אין לחשוף אותם למצבים שלא היו נתקלים בהם אלמלא היה מתקיים מחקר.
במידה ובמהלך המחקר עולה חשש כי נגרמו למשתתפים או למשפחותיהם סיכונים או נזקים בלתי צפויים, יש לפעול מיד להסרת הסיכון, כולל באמצעות הפסקת המחקר. בד בבד יש לדווח בעניין זה לאלתר לוועדת האתיקה.
החוקר/ת הראשי/ת אחראי/ת לכך שהמחקר יתועד באופן ברור ומדויק.
במידה ובוצע שינוי מהותי בכלי המחקר, במהלך המחקר או באוכלוסיית המשתתפים יש להגיש בקשה חדשה לוועדת האתיקה.
לא יאושר מחקר אשר לדעתה של ועדת האתיקה יש בו סיכון משמעותי למשתתפים, גם אם אלה נתנו את הסכמתם מדעת.
החוקרים יעשו ככל הנדרש כדי להבטיח שהרעיון למחקר, תכנונו, אופן איסוף הנתונים, ניתוחם, התוצאות המפורסמות ופרשנותן יהיו שלהם בלבד, ולא יועתקו ממקור אחר ללא אישור או ללא ציון מפורש של המקור בפרסום, ושהפרסום אינו נגוע בגניבת דעת או בגניבת רעיונות (פלגיאט).
החוקרים יישאו באחריות מלאה למחקר הנושא את שמם, ויינקטו אמצעי זהירות סבירים כדי להבטיח שהתוצאות המדווחות נאמנות לממצאים שנבעו ממנו, ואין בהן מצג שווא או הטעיה.